Αξιοποίηση και ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου
Αξιοποίηση και ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου
ΠΕΛΑΤΗΣ: J&P - ΑΒΑΞ ΑΕ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 10/2002 - 1/2003

Περιγραφή



Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε το σχέδιο αξιοποίησης του Αδριάνειου Υδραγωγείου καθώς και της ιστορικής ανάδειξης του.
Το Αδριάνειο Υδραγωγείο είναι γνωστό σαν ένα από τα πιο σημαντικά έργα των Ρωμαϊκών Χρόνων και αποτελεί το πρώτο μεγάλο υδροτοπικό έργο στην ιστορία της πόλης των Αθηνών. Είναι μία υπόγεια σήραγγα συνολικού μήκους περίπου 30 km, που τροφοδοτείται από τους υπόγειους υδροφορείς των ανατολικών όγκων της Πάρνηθας και των δυτικών της Πεντέλης με διάφορους υδρομαστευτικούς κλάδους. Μετά την κατασκευή του φράγματος Μαραθώνα και της σήραγγας Μπογιατίου (1929), το Αδριάνειο Υδραγωγείο έπαψε να είναι η κύρια πηγή νερού μέχρι σταδιακά να εγκαταλειφθεί. Ένα πρόσθετο γεγονός της εγκατάλειψης το υδραγωγείου, οφειλόταν στην ποιότητα του νερού του λόγω επιβαρύνσεων από τον υποβαθμισμένο υπόγειο υδροφορέα της πόλης. Η παροχετευτική ικανότητα το Υδραγωγείου κυμαίνεται από 20000 έως 30000 m3/ ημέρα.
Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε τεκμηριωμένες τεχνικές προτάσεις αξιοποίησης και λειτουργίας του ύστερα από συλλογή πληροφοριών από διάφορους φορείς, υδραυλικές μετρήσεις και χημικές αναλύσεις. Συγκεκριμένα διερευνήθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης του υδραγωγείου για άρδευση, καθαρισμό δρόμων και δικτύων και γενικότερα για κάλυψη των πάγιων αναγκών αναβάθμισης του περιβάλλοντος του λεκανοπεδίου της Αθήνας.

Σχετικά Έργα
Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε τη μελέτη έργων βελτίωσης της υδροδότησης της Θήβας.
Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε μελέτες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού στα τρία παλαιότερα διυλιστήρια νερού που τροφοδοτούν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.
Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε μελέτες για την υδροδότηση τμήματος του Νομού Ηλείας από τον Ερύμανθο ποταμό.