Διερεύνηση εφαρμογής Βινιέτα στο Ανατολικό τμήμα της Εγνατίας Οδού
Διερεύνηση εφαρμογής Βινιέτα στο Ανατολικό τμήμα της Εγνατίας Οδού
ΠΕΛΑΤΗΣ: ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΕΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ/ ΜΕΛΕΤΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 2005-2006

Περιγραφή



Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε τη μελέτη κυκλοφοριακών προτιμήσεων στο ανατολικό τμήμα της Εγνατίας Οδού για τη διερεύνηση της εφαρμογής Βινιέτα. Σκοπός ήταν η διερεύνηση εφαρμογής τελών χρήσης αυτοκινητοδρόμου χωρίς την ύπαρξη φυσικών σταθμών διοδίων (μετωπικών ή πλευρικών) με την αγορά ενός ειδικού σήματος – Βινιέτα καθώς και άλλες παραπλήσιες μορφές χρέωσης. Τελικός στόχος ήταν η επιλογή βέλτιστου συστήματος σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή και τις προτιμήσεις των μετακινούμενων. Αρχικά αξιολογήθηκαν οι υφιστάμενες συνθήκες και έγιναν προβλέψεις για τα έτη «στόχους». Στη συνέχεια έγινε προσδιορισμός της βέλτιστης χρέωσης και τέλος αφού εξετάστηκαν εναλλακτικά σενάρια συντάχθηκε ολοκληρωμένη πρόταση εφαρμογής της Βινιέτας.

Σχετικά Έργα
Το έργο αυτό περιελάμβανε την εκπόνηση οδηγιών για τη Σύνταξη Μελετών των Σταθμών Διοδίων και των Σταθμών Εξυπηρέτησης της Εγνατίας Οδού.
Η ΝΑΜΑ παρείχε υπηρεσίες κυκλοφοριακού συμβούλου, στα πλαίσια του προγράμματος υλοποίησης αυτοκινητοδρόμων με συμβάσεις παραχώρησης.