Συντονισμένες Δράσεις στον Τομέα του Περιβάλλοντος στις Νήσους Θήρα - Θηρασία
Συντονισμένες Δράσεις στον Τομέα του Περιβάλλοντος στις Νήσους Θήρα - Θηρασία
ΠΕΛΑΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ/ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ XVI/ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΟΧΗ/ ΤΑΜΕΙΟ ΣΥΝΟΧΗΣ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΥΔΡΑΥΛΙΚΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ: 1998-2001

Περιγραφή



Η ΝΑΜΑ ολοκλήρωσε Πιλοτικό Πρόγραμμα διαχείρισης του περιβάλλοντος για τις Νήσους Θήρα και Θηρασία. Το αντικείμενο του έργου αναφέρεται στη διαμόρφωση και υλοποίηση μίας σειράς δράσεων και έργων που στοχεύουν στην ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη διαχείριση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Πρόγραμμα αφορά 14 κοινότητες με συνολικό εξυπηρετούμενο πληθυσμό 11200 μόνιμους κατοίκους και 60000 εποχιακούς κατοίκους.

Σε διοικητικό επίπεδο επιδιώκεται η ενοποίηση των τομέων παροχής υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης απορριμάτων σε ένα φορέα και η εισαγωγή καινοτόμων ρυθμίσεων για την επιτυχή ένταξη του ιδιωτικού τομέα στη λειτουργία και διαχείριση των έργων.

Σε τεχνικό επίπεδο επιδιώκεται η επίλυση των καίριων προβλημάτων στους ανωτέρω τομείς, μέσω διαμόρφωσης συχρόνων σχεδίων διαχείρισης και προσδιορισμού των απαιτούμενων έργων υποδομής (πχ αφαλατώσεις, δεξαμενές, Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, συστήματα διαχείρισης στερεών αποβλήτων), με απώτερο στόχο την αποκατάσταση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.